Ce este Nutriția ?

Conform DEX: NUTRÍȚIE, nutriții, s. f. Totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele își procură hrana necesară creșterii și dezvoltării, obținerii energiei pentru desfășurarea proceselor vitale, refacerii țesuturilor etc.; p. ext. hrănire, alimentare; hrană. – Din fr. nutrition, lat. nutritio.
Mai exact, Nutritia este stiinta care se ocupa cu studiul bazelor biochimice si fiziologice ale alimentatiei. Nutritia studiaza din punct de vedere calitativ si cantitativ nevoile alimentare care sa permita mentinerea starii de sanatate.
Prin alimentatie, omul isi procura zilnic principiile nutritive de care are nevoie pentru acoperirea consumului energetic, pentru cresterea si intretinerea organismului si pentru repararea tisulara. Aportul alimentar trebuie sa fie suficient pentru a asigura necesarul metabolic al organismului si în acelasi timp sa nu produca obezitate. De asemenea trebuie sa existe un echilibru între principiile nutritive pentru ca atât deficitele cât si excesele nutritionale pot duce la aparitia unor boli. Importanta alimentatiei ca factor de mentinere a starii de sanatate si ca agent terapeutic este recunoscuta de toata lumea.
Principiile nutritive din alimentatie se pot clasifica, in functie de capacitatea organismului de a le sintetiza, in:
– esentiale (adica nu pot fi sintetizate in organismul uman si trebuie aduse prin alimentatie) si
– neesentiale (adica pot fi sintetizate de catre organism)
sau, infunctie de aportul energetic, se pot clasifica in:
– principii care furnizeaza energie
– principii care nu furnizeaza energie.
Nutrienti ce furnizeaza energie:
Glucide – 1 g furnizeaza 4,1 kcal.
Proteine – 1 g furnizeaza 4,1 kcal.
Lipide – 1 g furnizeaza 9,3 kcal.
Nutrienti care nu furnizeaza energie:
Minerale – în total 22 de minerale, din care:
7 Macronutrienti: Ca, Cl, Mg, P, K, Na, S
15 Micronutrienti: Arseniu, Bor, Cobalt, Cupru,Crom, Fluor, Fier, Mangan, Molibden, Nichel, Seleniu, Siliciu, Vanadiu, Zinc
Vitamine
Liposolubile – Vitaminele A, D, E, K
Hidrosolubile- Vitaminele C, B1, B2, B3, B6, B12, acidul folic
Apa
Alimentele furnizeaza energia necesara mentinerii proceselor vitale ale organismului. Pentru a exprima cantitatea de energie eliberata din diferitele principii nutritive sau cheltuita in diferitele procese functionale ale organismului, unitatea de masura cea mai frecvent folosita este caloria. O alta unitate de masura folosita este J(Joule). Echivalenta intre cele doua unitati de masura este urmatoarea:
• 1kcal = 4,185 kj
• 1kj = 0,239 kcal
Pentru a mentine constanta greutatea corporala cheltuielile energetice trebuie sa fie egale cu aporturile de energie. Omul are zilnic nevoie de un aport de energie care sa acopere cheltuielile organismului pentru realizarea proceselor vitale (respiratie, activitatea inimii, functia rinichiului, activitatea creierului, echilibru osmotic si termic), pentru digestia, absorbtia si asimilarea alimentelor dupa ingestie, precum si cheltuielile energetice determinate de activitatea fizica depusa si cheltuielile energetice ca raspuns la modificarea temperaturii mediului înconjurator.
Irina Mihaela Ghercă
Nutritionist Dietetician