Calciu – un mineral foarte important

0
Calcium-Rich-Foods

Calciu este prezent in organism in cantitatea cea mai mare dintre toate mineralele (1,5-2% din greutatea corporala si 40% din totalul substantelor minerale).
99% din cantitatea totala de calciu se gaseste in oase si dinti si 1% in sange si lichide extracelulare si in celule.
Cantitatea de calciu din organism reflecta echilibrul dintre aport si depozitul din oase.
Balanta calciului (3 nivele):
– Echilibrul aport-absorbtie-excretie
– Echilibrul sange-os
– Echilibrul fosfo-calcic (sange)

Absorbtie, transport, depozitare:
– Calciul scheletic poate fi considerat o rezerva, se gaseste stocat in principal in trabeculele osoase, find mobilizat pentru a satisface necesitatile crescute din sarcina, lactatie sau crestere
– Calciul se gaseste in oase sub forma de cristale de hidroxiapatita, o structura cristalina alcatuita din molecule de fosfat de calciu aranjate in jurul unei matrice de collagen. Sunt prezenti si alti ioni cum ar fi:F, Mg, Zn, Na.
– Calciul seric se gaseste sub 3 forme diferite:
o calciu liber sau ionic (47,5%)
o complexe de calciu si anioni (fosfat, citrate sau altii 6,4%)
o calciu legat de proteine (albumina 46%)
– doar 20-30% din calciul ingerat se absoarbe, uneori, la adulti, chiar si 10%
– absorbtia calciului se face in principal, in partea superioara a duodenului si scade spre partile inferioare ale tractului digestiv
– Calciul se absoarbe prin 2 mecanisme: transport active (sub controlul calcitriolului) si un mechanism pasiv (independent de vitamina D3si are loc la nivelul ileonului)
– Calciul se mai absoarbe si la nivelul colonului
– absorbtia calciului se face numai in forma solubila, si nu in forma de precipitat cum este oxalatul
– excesul de calciu se elimina prin fecale
– factorii care favorizeaza absorbtia calciului sunt: vitamina D (in forma calcitriol), aciditatea gastrica, prezenta proteinelor, a lactozei, a acidului lactic, citric, prezenta PTH, aportul de vitamine A si C, precum si aportul de Fe, Mg, Mn
– Factorii care determina scaderea absorbtiei calciului sunt: acidul oxalic din unele alimente cu care se formeaza oxalate, insolubil, acidul fitic din cereale care formeaza fitati, fibrele alimentare consumate peste 30g/zi, dieta bogata in lipide
– Homeostazia calciului este asigurata de PTHN (hormone secretat de paratiroide), calcitonina (hormone secretat de tiroida si paratiroide), de glucocorticoizi (diminua absorbtia calciului inteferand atat transportul active, cat sip e cel pasiv), hormonii tiroidieni T3 si T4 (stimuleaza resorbtia osoasa)

Rolul in organism:
– rol plastic la nivelul oaselor si dintilor
– rol metabolic
– la nivel membranar influenteaza transportul ionilor prin aceasta
– intervine in eliberarea neurotransmitatorilor la nivelul sinapselor
– transmiterea nervoasa
– controlul activitatii cardiace
– controlul excitabilitatii nervoase
– activeaza factorul intrinsic Castle
– faciliteaza absorbtia vitaminei B12 in ileon
– activarea enzimelor: labferment, tripsina, lipaza, fosfataza alcalina
– intervine in metabolismul fierului

Doza zilnica recomandata:
– doza fiziologica de calciu este de 1000mg/zi pentru adulti
– gravide si femei care alapteaza 1500 – 2000 mg/zi
– sugari 350-500 mg/zi
– adolescenti 1100 – 1200 mg/zi

Carenta:
– apare in diverse conditii: sarcina si alaptare, deficit de aport alimentar, hipoparatiroidism, hipomagnezemie (scade secretia de PTH), excretie urinara crescuta
– in consumul excesiv de alcool, in boli hepatice si renale scade aportul si productia de vitamina D care induce de asemenea deficit de calciu

Manifestari clinice ale carentei:
– tulburari neurologice (insomnie, irascibilitate, parestezii, fasciculatii musculare, cefalee, stari depressive, tulburari de concentrare)
– tulburari digestive (tulburari de deglutitie, colici abdominale, meteorism)
– palpitatii
– fenomene anginoase
– scaderea libidoului si a potentei
– lipotimii
– osteoporoza (tulburare metabolica in care apare un deficit de formare osoasa, avand risc crescut de fracturi)
– osteomalacie (asociata cu lipsa de vitamina D, concomitent cu un dezechilibru intre aportul de calciu si fosfor)
– rahistism (intalnit in special la copii datorita hipovitaminozei D)
– tetania nivel extreme de redus de calciu plasmatic avand ca rezultat spasme musculare si crampe

Exces/toxicitate:
– hipercalcemia apare mult mai rar decat hipocalcemia
– se intalneste in urmatoarele cazuri: hipervitaminoza D, boli granulomatoase (sarcoidoza), hiperparatiroidism primar, metastaze osteolitice, imobilizare prelungita

Manifestari clinice ale excesului:
– astenie
– somnolenta
– scaderea randamentului fizic si intelectual
– apetit diminuat
– disfagie
– greata
– varsaturi
– epigastralgii
– constipatie
– dispnee
– palpitatii
– bradicardie
– HTA
– Dureri mio-osteo-articulare
– Redoare articulara
– Hipotonie musculara
– Poliurie
– Colici renale
– Apatie
– Inexpresivitate a fetei
– Stari confuzionale

Surse alimentare:
– lactate, branzeturi
– vegetale verzi (varza, broccoli, salata verde, kale, ceapa verde, usturoi, patrunjel, pastarnac)
– vegetale verzi uscate (cimbru, busuioc, maghiran, marar)
– stridii, somon, conserve de peste (hering in mod special)
– galbenus de ou
– soia, fasole boabe, mazare germinata
– migdale, alune, nuci braziliene
– seminte de mac, susan, coriandru, inCalcium-Rich-Foods

irina

Irina Mihaela Ghercă

Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *