Importanta hidratarii corecte

Hidratarea sau reinlocuirea fluidelor este unul din cele mai importante procese nutritionale, care se desfasoara constant, de-a lungul vietii unei persoane.
Cantitatea de apa din organism variaza, in general, intre 50 si 70%. Variatiile procentul de apa sunt determinate de:
- procentul masei grase (celulele adipoase contin putina apa)
- sex (femeile au o cantitate mai mica de apa, proportionala cu masa grasa mai mare, iar barbatii au mai multa apa, avand masa musculara mai mare)
- varsta (cantitatea de apa scade odata cu inaintarea in varsta, astfel ca un nou-nascut are pana la 75% apa, un adult 55-70% apa, iar un varstnic 45-55% apa)
- diverse stari patologie
Apa indeplineste multiple roluri in organism:
- solvent
- componenta structurala
- mediu de reactie
- substrat de reactii metabolice
- mediu de transport
De asemenea are un rol important in procesele de digestie, excretie, absorbtie, reglarea temperaturii, lubrifiere, etc.
Pierdem apa in fiecare zi cand urinam, cand transpiram si chiar atunci cand respiram.
Pierderea de apa se accelereaza atunci cand este foarte cald afara.
Febra, episoadele cu varsaturile sau diareea pot duce de asemenea la pierderea rapida a lichidelor. Daca nu inlocuim apa pierduta, ne putem deshidrata.
Si atunci cand facem un efort fizic sustinut, apa se pierde prin piele – transpiratie si prin plamani – respiratie. Daca apa nu este inlocuita la intervale regulate de timp (inainte, pe parcursul si dupa activitatea fizica) se poate instala deshidratarea.
Atunci cand ne deshidratam, in functie de procentul de apa pierdut, pot aparea consecinte grave:
% din G corporala | Simptome |
0-1 | Sete |
1-2 | Sete puternica, inapetenta |
3 | Scaderea volumului sanguin, cu performanta psihica scazuta |
4 | Greata, astenie |
5 | Dificultate de concentrare |
6 | Incapacitate de a regla temperatura crescuta |
8 | Ameteala, astenie marcata |
10 | Spasme musculare, delir |
11 | Circulatie deficitara, insuficienta renala |
Apa este cea mai buna optiune pentru hidratare!
Putem consuma apa imbuteliata, plata sau minerala, sau alte sortimente de apa cu diverse arome pe baza de fructe. Atentie! Acest tip de apa cu arome de fructe contine indulcitori artificiali, deci trebuie sa citim cu atentie eticheta inainte de a cumpara, deoarece pot ascunde multe calorii.
Bauturi cum ar fi sucurile din fructe si legume, laptele, ceaiurile din plante, pot contribui la consumul cantitatii zilnice de apa.
Chiar si bauturile cofeinizate (cafea, ceai, suc, etc.) sunt lichide care ne mentin hidratati, daca sunt consumate in cantitati moderate. O cantitate moderata de cofeina 200-300 ml (2-4 cesti) nu dauneaza sanatatii celor mai multi oameni, exceptie facand cei cu patologii in care cafeaua este contraindicata.
De retinut ca apa se regaseste in multe dintre fructele consumate zilnic (pepene verde, pere, pepene galben, portocale, capsuni, caise, zmeura, prune, mere, cirese) si legumele (rosii, castraveti, salata, spanac, ridichi, ardei, varza, dovlecei, zucchini, telina, morcovi, broccoli, conopida) dar si in ciorbe si supe.
Recomandari in ceea ce priveste aportul lichidian zilnic:
Adulti: 1ml apa/1kcal; 30-35 ml/kgc; 2-2,5 l/zi
- Copii: 1,5 ml apa/1kcal; 50-60 ml/kgc
- Nou-nascuti: 150 ml/kgc
Irina Mihaela Ghercă
Nutritionist Dietetician