Metabolismul energetic sau cum funcționează organismul uman?

0
BMR

Energia este definita ca fiind capacitatea unui sistem de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o stare in alta, capacitatea de a presta o activitate.
Studiile despre nutritie reflecta felul in care organismul foloseste energia stocata in legaturile chimice din alimente. Omul obtine substantele nutritive si energia pe care acestea le inmagazineaza consumand atat produse de origine vegetala, cat si de origine animala.
Energia este eliberata prim metabolismul alimentelor. Desi energia este de natura termica, prin procese metabolice celulare complexe cum ar fi reactii chimice ce acompaniaza sinteza, intretinerea celulara si tisulara, conducerea electrica a impulsului nervos, activitatea mecanica a musculaturii si producerea de caldura pentru mentinerea temperaturii corpului, este posibila utilizarea ei in scopul mentinerii vietii.

Componentele consumului energetic:
Organismul uman consuma energia in urmatoarele moduri:
1. Consum energetic de repaus, exprimat prin rata metabolica bazala
2. Efect termogenetic al alimentelor (termogeneza indusa de dieta)
3. Energie cheltuita pentru activitati voluntare
Cu exceptia activitatilor fizice extrem de intense, metabolismul bazal reprezinta cea mai mare componenta a consumului energetic.

Rata metabolica bazala (RMB):
In conditii bazale, energia este utilizata in activitatile mecanice necesare mentinerii vietii, cum ar fi respiratia, circulatia sangvina, sinteza constituientilor organici, mentinerea temperaturii corpului, pompele ionice transmembranare. Procentual consumul energetic aproximativ in conditii bazale este: 29% ficat, 19% sistem nervos central, 10% inima, 7% rinichi, 18% muschi scheletici (in repaus), 17% restul organelor.
Pentru a putea cuantifica consumul de energie in conditii bazale, masuratorile se vor face in conditii de repaus complet (fizic si psihic), relaxat, (dar nu in timpul somnului), intr-o atmosfera confortabila. In general RMB se masoara dimineata, dupa ce subiectul s-a trezit si la 10-12 ore de la ultima masa. S-a constatat ca valoarea este relativ constanta si reprezinta 60-70% din totalul consumului energetic.
Factorii care influenteaza RMB sunt:
– aria suprafetei corporale,
– masa corporala slaba,
– greutatea corporala,
– sexul (femeile au un consum bazal cu 5-10% mai redus),
– varsta,
– dezvoltarea musculaturii (atletii au o crestere cu 5% a metabolismului bazal),
– cresterea (metabolismul este mai intens in perioadele de crestere intensa),
– glandele endocrine,
– somnul (in timpul somnului metabolismul scade cu aproximativ 10%),
– febra (creste metabolismul cu 13% pentru fiecare grad peste temperatura normala),
– temperatura ambianta
– menstruatie
– graviditate

Efectul termogenetic al alimentelor (ETA):
Reprezinta proximativ 10% din totalul consumului energetic si cuprinde doua componente: obligatorie si facultativa.
– Termogeneza obligatorie: este energia necesara pentru digestia, absorbtia si metabolizarea substantelor nutritive
– Termogeneza facultativa este o crestere a ratei metabolice stimulata de ingerarea de alimente si se pare ca serveste la transformarea caloriior in exces
ETA atinge maximum la o ora dupa ce subiectul a mancat si dispare dupa 4 ore, dar poate persista si 8-12 ore, in functie de compozitia dietei.

Activitatea fizica:
Consumul energetic determinat de activitatile fizice variaza in limite foarte mari, de la 10% in cazul persoanelor imobilizate la pat pana la 50% la persoanele foarte active.
Consumul energetic include energia cheltuita voluntar si energia cheltuita involuntar in activitati precum mancatul sau mentinerea posturii.

 

irina

Irina Mihaela Ghercă

Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *